En ekte kjøkkenplaprerblogg

fredag 8. oktober 2010

Mjaud synes det er hardt å være småvokst

Å være 157 cm på rene sokkelester kan være en slitsom affære. Gjennom livet har hun fått erfart mange ganger at det mye av samfunnet er ment for mennesker på 165 cm og høyere. Det er ganske irriterende å være så lita at hun verken rekker opp eller ned.


Jeg skal sannelig ta og skrive en artikkel om dette, for jeg har tonnevis med erfaring. Bare tenk på når jeg handler i matbutikker. For å rekke de øverste hyllene har jeg begynt å ta med meg en pinne. Man kan jo ikke likeså godt ta med seg en ekstra krakk når det skal handles. Eller en sammenleggbar aluminiumstrapp. Hvor ofte har jeg ikke stått på tå for å nå opp til varene på øverste hylle og måttet gi opp. Av og til har jeg spurt et lengre menneske om hjelp, men det føles ikke bra. Folk har så evig nok med sin egen kjøperunde så  jeg ikke vil forstyrre. Forresten kan det være et brukbart sjekketriks å be om hjelp fra en høy, mørk herre, men i butikker skal man liksom klare seg selv.

Så kommer jeg etter store anstrengelser til kassa for å betale og varene skal legges opp på bandet. Pinnen har jeg brukt til å pirke ned de varene jeg ikke når på vanlig måte, og jeg føler meg som en sjonglør der jeg tar i mot varene i lufta. Problemene er ikke over enda. Varene skal nemlig ut av vogna som ligner mer på en liten bil. De øverste varene går greit, men så skal jeg nå det som ligger i bunnen på vogna. Her burde jeg ha hatt med en liten ispilk. Det ender med at jeg må lene meg godt over kanten, løfte beina fra gulvet og stikke overkroppen ned i vogna for å nå de siste varene. Å være elegant i den stillingen er ikke særlig lett og de bak meg ser måpende på mine halsbrekkende øvelser. Jeg later selvfølgelig som ingen ting selv om strømpebuksa mi henger seg fast i en spile og skjørtet viser mer enn noen har lyst til å se.

På fotballkamper, kino, på syttende mai og andre arrangement med mye mennesker, er det som amen i kirka. De største og lengste personene ender foran meg. Jeg har betalt mange penger opp gjennom tiden for å stirre på ryggen til den som er foran meg. Da skulle jeg ønske jeg var så lita at jeg kunne sitte på nakken til en av dem jeg er sammen med. Jeg har sett at noen gjør det når de er på festivaler og konserter, men det hadde nok sett litt rart ut dersom en dame på 56 år hadde gjort det samme. Små stylter eller platåsko er riktig utstyr her, men jeg har ikke fått meg til å gå til innkjøp av dette enda. En stor sittepute hadde vært tingen på kino og konserter, men skal den ha noen nytte må den være kjempediger. Det hadde tatt seg ut om jeg kom med egen pute på neste James Bond film.

Hvordan gjør de det egentlig de som er skikkelig kortvokste? Dverger for eksempel.  Er de så korte at de kan stå i stolene uten å skygge for de som sitter bak, eller lar de rett og slett være å oppsøke slike problemer?
På T-banen når jeg så vidt opp til hempene som er laget for å holde seg i og får jeg tak i en blir jeg hengende å dingle som en tørrfisk på hjell. Du kan ta deg faen på at nesen min ender under armen på den som står ved siden av meg og der er det sjelden godt å være. Fremmede folks kroppslukter er lite delikate og jeg ender opp med å bli både togsyk og svimmel. Munnbind er tingen her.

Stoler og bord på restauranter er ment å skulle passe sammen, men er stolen for høy blir jeg sittende å dingle med beina som en småjente. Ikke særlig vakkert. Er stolen for lav når jeg ikke ordentlig opp til bordet og maten og forlater stedet med ømme skuldre og slitne armer. De har barnestoler selvfølgelig, men de har ikke stoler for oss voksne som trenger å komme litt høyere. Dessuten tror jeg en kelner ville vegre seg for å gå bort til en gjest å si:” Unnskyld frue, vil De ha en høyere stol?”  Av og til har jeg lagt jakken min på stolsetet, og da kommer jeg to cm høyere.
På arbeidsplassen min er det en kollega som er 150 cm høy. Jeg kaller henne for ”lille bøtteknott”. Det er en nytelse å stå ved siden av og se ned på henne. I mitt neste liv skal jeg bli høy og slank.

Ingen kommentarer:

Tilpasset søk